Amikor elkezdtem magam beleásni a szakirodalomba, sűrűn találkoztam a „kalória, tápanyag, energia szükséglet” kifejezésekkel. Értelmezésemben ahhoz, hogy hatékonyan tudjam csökkenteni a bevitt energiát meg kellett határozni az energia igényem. Másrészt jó sokszor hallottam ezeket a kifejezésket, de nem árt ha tisztába kerül mi micsoda.

Nézzünk néhány definíciót:

Kalória: „Egy kalória (cal) az a hőmennyiség, amely 1 g 14,5 °C-os víz hőmérsékletét 15,5 °C-ra emeli normális (101,325 kPa) légköri nyomáson.

Régebben az emberi szervezet számára szükséges energiát is kalóriákban számították, de a nemzetközi megállapodásnak megfelelően (SI) ma már joule-ban adják meg. 1 kalória = 4,184 joule. Ma még ez nem teljes körűen alkalmazott megoldás, hiszen a számításokhoz a tápanyagok összetételét, és kalóriatartalmát is feltüntető táblázatok még kalóriában, jobb esetben kalóriában és joule-ban is megadott értékeket tartalmaznak. Gyakran értelemzavaró módon a kalória ezerszeresét a kilokalóriát (kcal) is kalóriának (cal) írják, főleg nem-tudományos kontextusokban.

Az emberi szervezet számára szükséges energia a táplálékból (fehérje, szénhidrát, zsír) származik. A legtöbb energiát a zsírok (9,3 kcal/g), ennél kevesebbet a fehérjék (4,2 kcal/g) és a szénhidrátok (4,1 kcal/g) juttatják a szervezetbe.


Tehát a kalória = energia. Jómagam kalóriát számolgatok, tényleg ez a legegyszerűbb. Amikor kalóriát írok, mindig a Kcal értékre gondolok.

Testünknek, hogy működni tudjon, energia kell, mint a fenti Wikipédia cikk írja, ezekhez három forrásból juthatunk: zsír, fehérje, szénhidrát. Ezen kívül működésünkhöz még rengeteg más anyagra is szükségünk van, a teljesség igénye nélkül: ásványi anyagok, víz, vitaminok, enzimek.

A fogyás elnagyolva egyszerű dolog: vigyél be kevesebb energiát, mint amennyi szükséges, és akkor a tested a tartalékból kezd el használni. Azért ez sem ilyen egyszerű, éhezni nem szabad, mert akkor a test tartalékolni kezd. Szóval nem egyszerű. Nagyon javaslom a  linkajánlóban található, „A fogyás elmélete orvos szemmel” c. cikket.

Mennyi is a mi napi energia szükségletünk. Ezt az alábbi képlettel lehet kiszámolni:

Nyugalmi anyagcsere nőkben (kcal) = 700 + 7xtestsúly kg
férfiakban (kcal) = 900 + 10xtestsúly kg
Tehát az én esetemben a nyugalmi (semmit nem csinálok) energiaigény:
900+(10x127)= 2170 Kcal.

Természetesen olyan nem létezik, hogy az ember semmit nem csinál. Éppen ezért az értéket különböző szorzókkal kell felszorozni:

  • mely ülő életmódnál, a nyugalmi alapanyagcserénél 1,2x,
  • közepesen aktív életmódnál 1,4x,
  • nehéz fizikai tevékenységnél 1,8x nagyobb.

A fentiek meghatározását sehol nem találtam (pl. mi számít közepesen aktív életmódnak, ha valaki tudja, írja meg kommentbe plz), ezért én a legrosszabb esetet vonatkoztattam magamra, az az 1,2x-es szorzót.

Tehát: 2170x1,2 = 2604 Kcal a napi energia igényem. Ha ennél jelentősen kevesebbet mondjuk, 500-1000Kcal között értékkel viszek be a szervezetembe, elméletileg megindul a fogyás.

Azt hiszem, ebből látszik, hogy én a kalóriaszámlálás mellett tettem le a voksom. Ismervén magamat, na meg a mérnöki hozzáállást, ez a legkézzelfoghatóbb.

Legközelebb a zsír, szénhidrát, fehérje összetételről fogok írni.

Szerző: Horasz  2008.06.27. 16:11 Szólj hozzá!

Címkék: alapok elmélet képlet kalória számítás kalóriaszámítás tápanyag szükséglet

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodvaltas.blog.hu/api/trackback/id/tr36542240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása