A hétvégén kellett néhány úl lukat csináltatnom a nadrágszíjamra mivel lötyögött rajtam. Nem rossz..:D Ma sajnos kimaradt az esti séta mivel nagyon későn értem haza a munkából, cserébe extra alacsony lett a mai ch bevitelem (~ 100g alatt).

Kicsit kevésnek érzem a „csak sétát”, ezért újabb edzésforma után néztem. Régebben sokat olvastam már a Kettlebell-ről. Annak aki esetleg nem ismerné íme egy kis összefoglaló a Wikipédiából:

„Gömbsúlyzó ( oroszul: гиря, angolul: kettlebell ) egy tradicionális orosz súlyzó, tulajdonképpen egy vasgolyó fogantyúval. Angol neve Kettlebell, amit a harangnyelv után kapott. Az eszköz mögötti tudást Pavel Tsatsouline katalogizálta és vezette be újra a köztudatba.

Mivel eredetileg az orosz piacokon a takarmányt régi orosz súlymértékben ( 1 pud = 16 kg ) mérték, az erre szolgáló vassúlyokat tekinthetjük a gömbsúlyzó ősének. A ma használatos eszközök is a hagyományos 1 pudos súly többszörösei vagy töredékei. A legelterjedtebbek a 8 kg, 12 kg, 16 kg, 20 kg, 24 kg, 28 kg, 32 kg és 40 kg-os gömbsúlyzók.

Már a Szovjet Hadseregben az erőfejlesztés egyik leghatékonyabb eszközének tartották és a katonai fizikai felkészítés része volt. Az orosz hadseregben és belügyi alakulatokban (Specnaz) a 24 kg-os (másfél pudos) gömbsúlyzót használják. Újabban már az amerikai elit fegyveres testületben (Tengerészgyalogság, U.S.S.S.) is alkalmazzák.

  • Egyszerre képes aerob és anaerob hatást kifejteni az edzés során.
  • Gömbsúlyzó használatakor (eltérően az egykezes vagy kétkezes súlyzóktól) a fogás nem a tengelyen történik, messze esik a súlyzó középpontjától, így a gyakorlat közben folyamatos koordinációt, mentális összpontosítást és nagy erőkifejtést igényel már pusztán a helyes tartás is, ami csak más izomcsoportok bevonásával érhető el.
  • Megdolgoztatja a gerinc környéki mélyizmokat, a mély hátizmokat, a has és a csípő izmait, ez erős és stabil törzset eredményez, ami minden erő alapja.”

A Kettlebell.hu oldalon nagyon sok információ található, úgy néz ki, hogy sikerül olyan edzési helyet és időpontot ami össze egyeztethető a munkámmal és egyéb „erőforrásokkal”. 

Szerző: Horasz  2009.04.14. 21:43 2 komment

Címkék: edzés életmód napok étrend

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodvaltas.blog.hu/api/trackback/id/tr741065473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerik001 2009.05.15. 09:37:18

Kettlebell nagyon jó.
tudom ajánlani ,de csak edzövel kezd el mert nagyon eltudod rontani a rossz mozgással.

Horasz · http://horasz.blog.hu 2009.05.17. 02:25:17

Szia,

Köszi a figyelmeztetést, természetesen utána jártam a témának, így hivatásos RKC instruktor által tartott edézsekre járok:)
süti beállítások módosítása